Marta Dymek
( ilość produktów: 3 )![Jadłonomia po polsku - Marta Dymek](/pol_il_Jadlonomia-po-polsku-Marta-Dymek-1389188.webp)
Jadłonomia po polsku - Marta Dymek
- Autorzy:
![Jadłonomia po polsku - Marta Dymek](/pol_il_Jadlonomia-po-polsku-Marta-Dymek-800951.webp)
Jadłonomia po polsku - Marta Dymek
- Autorzy:
![Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata - Marta Dymek](/pol_il_Nowa-Jadlonomia-Roslinne-przepisy-z-calego-swiata-Marta-Dymek-362336.webp)
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata - Marta Dymek
- Autorzy:
Marta Dymek to popularna polska blogerka i pisarka kulinarna, urodzona w 1990 roku we Wrocławiu. Autorka prowadzi cieszący się ogromną popularnością wśród internautów blog Jadłonomia. Wydała również książkę o tym samym tytule. Dymek jest również aktywistką na rzecz weganizmu.
Kuchnia roślinna na blogu
Na swoim założonym w 2010 roku blogu kulinarnym autorka publikuje wegańskie przepisy ilustrowane zdjęciami. W 2013 roku odebrała za niego nagrodę Blog Roku w kategorii Kulinaria. Obecnie jej blog odwiedza ponad milion użytkowników miesięcznie.
Niedługo po tym sukcesie przepisy Marty Dymek zaczęły pojawiać się w autorskiej rubryce na łamach Magazynu Kuchnia. Marta Dymek zaczęła również tworzyć artykuły i przepisy publikowane w innych czasopismach w Polsce i na świecie. Jej autorskie przepisy i teksty znalazły się m.in. w Twoim Stylu, Zwierciadle, Magazynie Smak, Gazecie Wyborczej, Przekroju i Vogue, a także nowojorskim kwartalniku kulinarnym Chickpea Magazine. Propozycje te obejmują potrawy kuchni bezmięsnej, bazujące przede wszystkim na owocach i warzywach. Są jednak polecane nie tylko dla wegan i wegetarian, ale również wszystkich innych osób, które lubią smacznie i zdrowo jeść.
Autorka prowadzi także własny program kulinarny pod tytułem Zielona Rewolucja Marty Dymek na antenie Kuchni+. Szósty sezon programu jest pierwszym europejskim programem kulinarno-podróżniczym poświęconym kuchni wegańskiej.
Popularne książki Marty Dymek
W 2014 roku blogerka wydała swą debiutancką książkę „Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan”. We wrześniu 2015 roku dzieło zostało pokazane w pawilonie polskim na EXPO w Mediolanie. W ciągu 2 lat sprzedano ponad 250 tysięcy egzemplarzy książki. Została ona wydana w aż 6 dodrukach i wciąż jest wznawiana.
W 2017 roku ukazała się druga część: „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”, a w 2020 roku wydano „Jadłonomię po polsku”.
Książki kulinarne Marty Dymek sprzedały się w sumie w setkach tysięcy egzemplarzy i należą do najchętniej czytanych pozycji z dziedziny literatury kulinarnej.